dimarts, 30 d’octubre del 2018

Sant Antoni contra l’especulació

8 de febrer 2018

Sant Antoni contra l’especulació

Els veïns de Sant Antoni han estat els perjudicats en els 8 anys i mig que han durat les obres del nou mercat perquè els lloguers dels pisos han augmentat.

Ferran Cuixart
Barcelona


El barri de Sant Antoni haurà necessitat més de 8 anys per veure construït el nou mercat.
En aquest temps els veïns han hagut de conviure amb carrers aixecats, pols i la incertesa de la data d’inauguració, que s’estima sigui el 2 de maig. Durant el llarg període d’obres i davant les bones expectatives de futur pel barri, els lloguers dels pisos han pujat molt. Això ha provocat que molts veïns del barri marxessin i en vinguessin d’altres barris. Aquest fet es coneix com a gentricació.


No només han canviat els veïns sinó que molts comerços també han hagut de variar la seva manera de mostrar-se al públic, alterant la identitat del barri. Aquest fet preocupa als comerciants perquè “la gent ha de marxar ja que no pot pagar els lloguers que els hi demanen i això és un problema identitari”, diu el President de Sant Antoni Comerç Vicenç Gasca. Els comerciants s’han vist obligats a reinventar-se i a oferir nous productes atractius pel públic per tal de poder conviure amb les obres; però no tots ho han aconseguit i alguns han tancat.

L’augment de lloguers ha estat especialment greu en els habitatges. Alguns han passat de 700 a 1100 euros al mes. Moltes famílies que portaven vivint en aquest barri des de fa 20 anys, ara es troben amb la situació de marxar. “Compren edificis sencers al voltant de la zona del mercat sense saber ni com són per després fer fora els inquilins amb preus descarats” comenta des de l’associació Fem Sant Antoni en Xábius. Un dels edificis afectats és el bloc de Comte d’Urgell 9. Totsels inquilins han rebut una notificació que els diu que quan venci el seu contracte hauran de marxar. Les famílies afectades es manifesten per erradicar aquesta situació amb pancartes, tertúlies i manifestacions, però no han rebut, de moment, cap resposta.





Els paradistes del mercat van haver de traslladar-se de lloc per po- der seguir venent els seus productes, a causa de les obres. L’Ajuntament els va recol·locar a una carpa situada a la Ronda Sant Antoni, a escassos metres del mercat. La visió que tenen els treballadors és de certa incertecesa i alhora contundent. “No volem que el nou mercat es converteixi en una Boqueria 2, no volem que es converteixi en una atracció turística, sinó que sigui un mercat de proximitat i pels veïns”, diu l’Alfonso Castro, carnisser del mercat des de fa més de 30 anys de la para- da Ecsa. S’està estudiant la manera de construir un mercat que s’acosti el més possible al turista sense trair, comercialment parlant, els veïns. “El 2 de maig ens han dit que serà l’obertura del nou mercat. Sincera- ment, estic molt esperançat perquè té molt bona pinta, tot i que hem de vigilar que no es converteixi en un parc temàtic”, diu l’Alfonso Castro. 
L’Ajuntament de Barcelona va suspendre el 27 de febrer de 2017 les llicències comercials al barri de botigues, bars i restaurants durant un any per regular aquestes activitats amb un nou pla d’usos comercials. Aquesta suspensió ha fet que no s’obrissin més bars i restaurants com els que han omplert darrerament el carrer Parlament. D’aquesta manera els comerciants veien com des de l’Ajuntament es regulava el comerç de Sant Antoni. “Estem d’acord amb la suspensió de llicències delpla d’usos per tal de no perdre la identitat del barri”, diu el President de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca. El dia 27 d’aquest mes acaba aquest perío- de de suspensió i s’espera l’aprovació del nou pla d’usos.


Les obres del nou mercat de Sant Antoni generen mal estar i molèsties als veïns del voltant. A això cal sumar-hi l’augment dels lloguers dels pisos, el tancament d’algunscomerços i la gentri cació. Els veïnsdel barri, però, busquen solucions per tal d’evitar que moltes famílies abandonin el barri. Diverses asso- ciacions com Fem Barri, Sant Antoni Comerç i l’Associació de veïns de Sant Antoni denuncien des de fa anys aquesta situació i lluiten  perquè aquesta gentri cació no acabialterant la identitat com ja ha passat a Ciutat Vella. Tot i això, tant els boti- guers com els veïns esperen que les 400.000 persones que es calcula que visitaran cada mes el mercat sigui un impuls per Sant Antoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada